Velocipedia: een expositie van (on)mogelijke fietsen

Sinds 2009 vraagt de Italiaanse kunstenaar Gianluca Gimini willekeurige voorbijgangers (3 – 88 jaar) een fiets te tekenen op een vel papier. Voor veel mensen is dit niet alleen een vreemde vraag, maar het antwoord zaait vaak nog meer verwarring. Blijkbaar kan niet iedereen zich even goed herinneren hoe een fiets in elkaar zit. Slechts enkelen tekenden een fiets die ook echt rijdbaar is.

Gianluca verzamelde in de loop der jaren honderden tekeningen. Dit leverde niet alleen een fascineerde inkijk in het brein van de mens op, maar ook een enorm archief aan bijzondere fietsontwerpen. Veel meer en wilder dan een ontwerper ooit zou kunnen bedenken.
Enkele van de tekeningen werkte hij in Photoshop (!) uit tot virtuele 3D-modellen. Dit zeer intensieve proces resulteerde in een serie van 13 even verwarrende als fascinerende beelden.

Expositie tijdens Tilburg Fietst Festival
Tijdens het Tilburg Fietst Festival kun je deze expositie met de de 3D-modellen en bijbehorende schetsen bekijken. De posters worden getoond in speciaal vervaardigde fiets aanhangers. De expositie Velocipedia is te zien in de Koepelhal.