Selecteer een pagina

Tilburg Fietst voor Tilburg

De gemeente Tilburg heeft in 2019 en 2020 de actie ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’ ontwikkeld. Met de bijbehorende smartphone app kunnen inwoners en werknemers van Tilburgse bedrijven fietskilometers sparen waarmee ze direct bijdragen aan een goed doel. Na de eerste succesvolle challenges is er in december 2020 een nieuwe sociale kilometerchallenge gestart in samenwerking met de voedselbank. Fietsen de deelnemers samen 100.000 kilometer dan deelt de voedselbank 20 fietsen uit aan Tilburgers die een fiets niet kunnen veroorloven.

Ruim 1000 Tilburgers fietsten tijdens de eerste challenge in 2019 mee. In korte tijd behaalden ze het doel van 400.000 gefietste kilometers. De gemeente koppelde daar verschillende maatschappelijke beloningen aan. Zo werden na het behalen van het einddoel in totaal 40 opgeknapte fietsen geschonken aan minima in Tilburg. Met deze actie werd, in samenwerking met de Voedselbank, een bijdrage geleverd aan het tegengaan van mobiliteitsarmoede én aan fietsstimulering in onze stad. Op meerdere fronten was het daarmee een succes en Tilburg Fietst voor Tilburg gaat dan ook door met een nieuwe kilometer challenge.

Nieuwe challenge: 100.000 km. 20 extra fietsen

Het nieuwe doel wordt 100.000 kilometers. Wanneer dit doel wordt behaald worden er nog eens 20 fietsen vergeven in samenwerking met de Voedselbank. Zeker in Corona-tijd, waarin we veel thuis zijn, is het goed om te zorgen dat je blijft bewegen. Pak voor je noodzakelijk ritjes in elk geval de fiets en maak af en toe een fietsrondje voor wat extra beweging. Neem altijd de meest recente Corona-maatregelen in acht.

Zo blijven we fitter in deze tijd waarin we gemiddeld minder bewegen en draag je bij aan het maatschappelijke doel. Om de 10.000 behaalde kilometers zet de Tilburg Fietst een deelnemer mooi in de spotlight op tilburgfietst.nl. Deze reeks van 10 interviews gaat over passie voor fietsen en voor Tilburg. Na het behalen van het einddoel wordt van deze verhalen een muurkrant gemaakt die op groot formaat in de Tilburgse fietsenstallingen komt te hangen.

Ook meedoen?

Download de Ring-Ring app gratis voor je iPhone of Android toestel. Inwoners van Tilburg die de app hebben geïnstalleerd, een account hebben aangemaakt en zijn ingelogd, doen automatisch mee in de groep ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’. Elke keer als je dan de fiets pakt om bijvoorbeeld naar je werk, supermarkt, sportvereniging of de binnenstad te gaan worden jouw gefietste kilometers geregistreerd. Zo help je mee het gezamenlijke doel te bereiken. De verzamelde gegevens worden anoniem en veilig opgeslagen. We gaan zorgvuldig met de gegevens om en gebruiken deze om de stad fietsvriendelijker te maken.

Doe mee met je collega’s, vrienden, familie of buren!

Wil je meefietsen in een eigen groep met collega’s, vrienden, familie of buren? Maak dan een eigen groep aan in de Ring Ring app en fiets mee voor jullie eigen gezamenlijke doel. Dat kan een goed doel zijn, maar natuurlijk ook een persoonlijk doel of uitdaging. Je kunt met elkaar fietsen tot een vastgestelde datum voor een bedrag per kilometer of fietsen tot je een vastgesteld aantal kilometers hebt gefietst en daar een vast bedrag aan verbinden. 

Ook voor werkgevers

En doet jouw werkgever al mee met een eigen groep? Meld je dan aan bij die groep. Door met je collega’s mee te doen besparen jullie CO2, geef je gezonde keuzes ruimte en draag met je gefietste kilometers bij aan een (goed of lokaal) doel (circulaire economie). MVO-beleid in actie. Meetbaar, makkelijk, leuk en eenvoudig.  De groep is uitsluitend toegankelijk voor jou en je collega’s. Je eigen fietsroutes zie jij alleen zelf. Wie zijn de fietstoppers bij jouw werkgever?

Meer weten?

Ben je werkgever en heb je interesse om mee te doen? Bespreek de diverse (op maat) mogelijkheden: mail naar jesse@tilburgfietst.nl.