Selecteer een pagina

Tilburg Fietst Festival

zondag 16 september 2018 | Spoorzone Tilburg

De Koepelhal en de Wagenmakerij in de Tilburgse Spoorzone zijn op zondag 16 september het decor van de derde editie van het Tilburg Fietst Festival van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het evenement is het origineelste en avontuurlijkste fietsbelevingsevenement van Nederland. Verwacht dan ook geen fietsbeurs, daarvan zijn er genoeg. Verwacht wel het onverwachte over alles wat passie voor het stalen ros aangaat, veel beleving en bovenal veel uitproberen tijdens een groots fietsfeest voor jong en oud in de mooiste historische hallen van de stad! 

Voor de realisatie van de Fiets Infozone in de Koepelhal werkt organisator Tilburg Fietst samen met het Fietsforum Tilburg. Nieuw is dit jaar de samenwerking met het Urban sports event Fusion Jam van de Hall of Fame, met onder meer de Brabant Open Skateboard Contest op het programma. Net als vorig jaar vindt naast het festival gelijktijdig het grootste foodfestijn van het Zuiden, de Smaakkaravaan plaats. Dus behalve een mooi fietsspektakel zijn er ook rollende keukens met een ruime keus aan lekker eten…In de ochtend voorafgaand aan het festival starten meerdere fietstochten van Toerclub Tilburg ’93 en van Tilburg Matagalpa met als eindpunt het festival.

Bekijk hieronder de programmatijden en een toelichting op het programma van het Tilburg Fietst Festival 2018 per hal.

KOEPELHAL – HOOFDPROGRAMMA
* 11:00 – 11:20: BMX & Inline demo’s
* 12:00 – 12:30: Fietscircus
* 12:30 – 12:50: BMX & Inline demo’s
* 13:00 – 13:30: Sjees Magazine Lancering – bij het Podium
* 13:40 – 14:10: Presentatie Fietsreiziger Hera van Willick – bij het Podium
* 14:20 – 14:50: Fietscircus
* 15:00 – 15:30: Presentatie Fietsvliegenier Jesse van Kuijk – bij het Podium
* 15:40 – 16:00: BMX & Inline demo’s
* 16:00 – 16:10: Prijsuitreiking Fotowedstrijd FietsForum
* 16:10 – 16:40: Fietscircus
* 16:40 – 17:00: BMX & Inline demo’s

* Doorlopend Koepelhal: Mini Velodrome uitproberen, (met enkele pauzes, deze staan aangegeven bij activiteit)
* Doorlopend Koepelhal: Fiets Infozone met diverse stands en mini fiets expo’s

WAGENMAKERIJ – KIDS CHALLENGES
* 11:00 – 12:40: Slowbiking
* 11:00 – 14:40: Fietsversieren & knutselen bij de Bakfietsjuf (met enkele pauzes, deze staan aangegeven bij activiteit)
* 12:40 – 13:10: Wieltjesdisco i.s.m. de Hall of Fame
* 13:10 – 13:20: Flatland BMX demo
* 13:20 – 14:10: Slowbiking
* 14:10 – 14:20: Flatland BMX demo
* 14:20 – 14:50: Wieltjesdisco i.s.m. de Hall of Fame
* 15:00 – 15.30: Fietsmodeshow met Bakfietsjuf, bij genoeg deelnemers (bij het slowbiking parcours)
* 15:30 – 16:10: Slowbiking
* 15:50 – 17:00: Knutselen met Bakfietsjuf
* 16:10 – 16:20, Flatland BMX demo
* 16:20 – 17:00, Wieltjesdisco i.s.m. de Hall of Fame

* Doorlopend Wagenmakerij: Fietsen op de Pumptrack (met enkele pauzes, aangegeven bij activiteit)
* Doorlopend Wagenmakerij: Raas Fiets Koeriers Challenge (met enkele pauzes, aangegeven bij activiteit)

Koepelhal

FietsCircus van Che Cirque uit Brussel

Een dompteur met fietswielen in plaats van wilde dieren? Dat en meer zie je tijdens de unieke shows van Che Cirque uit Brussel in de Koepelhal!

Tijden: zie bovenstaand tijdschema

Mini Velodrome met de Kanonbal race 2018

Oude tijden herleven in de Koepelhal. In de jaren ’30 van de vorige eeuw was de Tilburgse baanwielrenner Jan Pijnenburg, bijgenaamd de Kanonbal, onverslaanbaar in de grote wielervelodromes, waarvan er ook enkele in Tilburg waren. De Mini Velodrome op het Tilburg Fietst Festival brengt die beleving terug naar de stad! Het is een avontuurlijke wielerbaan met een lengte van 50 meter, met tijdsregistratie. Kom kennis maken met de baan en beleef het gevoel van de grote wieler velodromes, maar dan met sneller bochtenwerk. Gedurende de dag kan iedereen meedingen naar de beste tijd. De drie snelsten krijgen de Kanonbal Tilburg 2018 trofee in de vorm van, het kan ook niet anders, een gouden, zilveren en bronzen kanonbal…Dit jaar gaat het om kennismaken met de baan. Bij een succes komt de Kanonbal race in de Mini Velodrome volgend jaar terug als serieuze wedstrijd met voorrondes.

Tijden: doorlopend van 11.00 uur tot 17.00 uur

Mind the Gap – BMX & Inline skate Jump demo’s

Spectaculaire demonstraties van een team BMX rijders en inline skaters, waaronder meervoudig wereldkampioen inline skaten Sven Boekhorst en internationale top BMX rijder Daniel Wedemeijer. De schans en landingsbaan worden steeds verder uit elkaar gezet tot een afstand van wel 6 meter!

Tijden: zie bovenstaand tijdschema

Fiets Infozone

Op de Fiets Infozone in de Koepelhal kun je terecht voor exposities, een infomarkt en korte presentaties op het Tilburg Fietst podium met speciale aandacht voor fietsdesign & mode, maar ook voor andere verrassende zaken rondom het stalen ros. In de Fiets Infozone vindt je onder meer:

 • het Fietsforum Tilburg met een expositie en prijsuitreiking n.a.v. hun fotowedstrijd met het thema fietsen & mode
 • een presentatie van het nieuwe BioRacer wielertenue van Tilburg Fietst
 • Fietsspecialist Guill van de Ven
 • Giant Store van Bebber met onder andere de Vincent Van Gogh Bike
 • Gemeente Tilburg met informatie over onze stad als fietshart
 • Maarten Bokslag, met een collectie historische fietsen en fietsmode
 • Jos Sluijsmans van Fietsdiensten.nl, met een collectie designfietsen
 • Velocipedia: een onverwachte expo van Italiaanse kunstenaar Gianluca Gimini. Een fiets tekenen, zo makkelijk is dat nog niet….Gianlucca vroeg willekeurige voorbijgangers (3 – 88 jaar) een fiets te tekenen op een vel papier. De soms abstracte resultaten zette hij om naar 3D weergaves, welke te zien zijn op het festival.
 • Positive Drive, de maker van de smartphone app van de fiets stimuleringsactie ‘Tilburg Fietst naar de Binnenstad’, is aanwezig en presenteert de app, plus de winnaar van de hoofdprijs van de actie: een geheel verzorgd Tilburg arrangement
 • Sjees Magazine, met de officiele lancering van de Brabantse editie van het fietsmagazine
 • VVV Tilburg
 • Spint Tilburg
 • Jesse van Kuijk, bouwer van meerdere fietsvliegtuigen (geen grap) geeft een presentatie over zijn passie
 • en nog veel meer…..

Tijden: doorlopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Tijden podiumprogramma zie bovenstaand schema.

Wagenmakerij

In de Wagenmakerij vindt de Brabant Bike Battle Tilburg plaats, één van de vier fietschallenges’ voor kinderen tot en met 12 jaar (de onderdelen mogen ook worden uitgeprobeerd door oudere kinderen en volwassenen). Aanmelden is niet nodig, mailadres en telefoonnummer achterlaten op de dag zelf is wel noodzakelijk ivm correspondentie over wie door is naar de finale. Eigen fiets meenemen mag, maar hoeft niet. De winnaars gaan door naar de finale bij de WIelerexperience in Roosendaal op 30 september. Deelname gebeurt op eigen risico, bij de pumptrack is het dragen van een helm verplicht.

De vier fiets challenges in de Wagenmakerij zijn:

 • de Pumptrack Challenge
 • de Raas Fietskoeriers Challenge
 • de Slowbiking Challenge
 • de Mini Bike Challenge

Lees hier meer over de verschillende onderdelen.
Tijden: zie bovenstaand tijdschema

Naast de Brabant Bike Battle is er nog meer te doen in de Wagenmakerij:

 • Bike & Rollerdisco van de Hall of Fame
 • Flatland BMX shows van Sietse van Berkel
 • Kinderfiets versieren met de Bakfietsjuf (neem je eigen fietsje mee!)

Tijden: zie bovenstaand tijdschema

Randprogramma

Film ‘Fiets’ in Cinecitta
Op 15 september, daags voorafgaand aan het festival, vertoont bioscoop Cinecitta de Nederlandse film ‘Fiets’ van Kees Hin. Met voor de liefhebber aansluitend een bijpassend diner met een overheerlijke weedburger met salade, ook van Nederlandse bodem. Meer info op www.cinecitta.nl

Fietstochten
In de ochtend voorafgaand aan het festival starten meerdere fietstochten van Toerclub Tilburg ’93 en van Tilburg Matagalpa welke eindigen bij het festival. Meer info daarover staat uiterlijk vanaf 1 sept op www.tilburgfietst.nl.

Urban Sports Event in Hall of Fame
Bij de Hall of Fame vindt gelijktijdig met het Tilburg Fiets Festival een Urban sports event plaats, de Fusion Jam, met onder meer de Brabant Open Skateboard Contest op het programma, een wedstrijd voor aanstormende talenten.

Meer info op urbanplayground013.nl

Smaakkaravaan
Net als vorig jaar vindt naast het festival gelijktijdig het grootste foodfestijn van het Zuiden, de Smaakkaravaan plaats. Dus behalve een mooi fietsspektakel zijn er ook rollende keukens met een ruime keus aan lekker eten…

Toegang en bereikbaarheid

Het festival is gratis toegankelijk, en heeft twee ingangen. De eerste bevindt zich aan de Burgemeester Brokxlaan zijde, vlakbij het NS Plein en het tweede bevindt zich aan de spoorzijde van de Koepelhal en Wagenmakerij, (waar tevens foodfestival de Smaakkaravaan plaats vindt op die dag).

Op de fiets vanuit Tilburg
Het festival nodigt iedereen uit om op de fiets te komen. Stallen mag buiten. Er is vlakbij een ruime fietsenstalling aanwezig aan de Burgemeester Brokxlaan. Deze staat met pijlen aangegeven vanaf de ingang bij de Wagenmakerij. (Let op: de fietsen kunnen blijven staan tot 18.00 uur). Heb je een heel bijzondere fiets die je wilt showen aan het publiek, of een kinderfiets waarmee je wilt deelnemen aan de Brabant Bike Battle of het Kinderfietsversieren bij de Bakfietsjuf? Dan mag je deze natuurlijk mee naar binnen nemen. Fietsen mag in de Wagenmakerij, als je goed op voetgangers let. In de Koepelhal mag het publiek niet fietsen, behalve op de Mini Velodrome.

Vanaf station CS Tilburg
Het festival is op loopafstand vanaf het Centraal Station (neem de uitgang aan de achterzijde, dan oversteken op de Burgemeester Brokxlaan en naar rechts, op het voetpad) aan het eind van de weg vind je de ingang van het festival aan de rechterzijde.

Volg Tilburg Fietst ook via: