WERKGEVERS

Over Tilburg fietst

OVER
TILBURG FIETST

Fietsen wordt steeds leuker in Tilburg. Vergeet de lange stoet auto’s op de Cityring. Straks rij jij in hartje stad op je fiets heerlijk relaxed door groene lanen en parken. Als fietser sta jij op nummer 1 in Tilburg. Stoplichten gaan eerder op groen voor jou en bijna overal krijg je voorrang. En geen stress met parkeren; er zijn genoeg (beheerde) stallingen waar je dag en nacht gratis terecht kunt. Hoe kunnen we het voor de fietser nog aangenamer maken? Dat is waar Tilburg mee bezig is.
Veel aandacht gaat uit naar fietsen in het centrum, maar ook als je verder weg wilt zit je goed. Er komen steeds meer ‘doorfietsroutes’ bij. Brede, kilometerslange fietspaden. Vanuit het centrum van Tilburg richting omliggende steden. Lekker doorfietsen zonder dat je steeds drempels of kruisingen tegenkomt. Woon je in de Reeshof? Moet je eens proberen: in twintig minuten sta je met de fiets op de Heuvel. Zonder stress of je wel of geen parkeerplaats kunt vinden. Een weetje: in 1996 werd met Fietsenstalling Heuvel in Tilburg de eerste ondergrondse fietsenstalling van Nederland gebouwd.

Fietsen wordt steeds leuker in Tilburg. Vergeet de lange stoet auto’s op de Cityring. Straks rij jij in hartje stad op je fiets heerlijk relaxed door groene lanen en parken. Als fietser sta jij op nummer 1 in Tilburg. Stoplichten gaan eerder op groen voor jou en bijna overal krijg je voorrang. ...

Gezond, goedkoper en leuker

Steeds meer Tilburgers kiezen nu al voor de fiets. Maar dat kan nog veel beter. In vergelijking met andere Nederlandse steden, is het fietsgebruik in Tilburg nog relatief laag. Door fietsen zo aangenaam mogelijk te maken wil Tilburg nog meer mensen overhalen de auto vaker te laten staan. Natuurlijk omdat het gezond is. Maar het maakt de stad ook leuker. Tilburg wil af van een centrum vol met auto’s. De drukke Cityring wordt omgeturnd in de groene (auto-luwe) Parkring. Het zijn de fietsers (en wandelaars) die in Tilburg vrij baan krijgen. Even voor een kleine boodschap naar de stad? Geheid dat je me de fiets sneller bent.

En fietsen is natuurlijk ook goedkoper. Geen dure brandstof, geen parkeergeld. Als er maar genoeg pluspunten zijn, zullen ook de twijfelaars straks de fiets pakken, is de stellige mening van Tilburg.  Zeker als ook de veiligheid nog eens flink wordt verbeterd. De rotondes in Tilburg zijn daarvan een goed voorbeeld: die worden allemaal omgebouwd. Fietsers (en voetgangers) hoeven er niet meer te stoppen. Zij krijgen voorrang en auto’s moeten stoppen. Ook worden in hoofdstraten fietsstroken verbreed. Denk ook aan 30-kilometer zones voor auto’s en het aanleggen van gescheiden fietspaden.

Hoe is het voor fietsers nog aangenamer te maken? Tilburg onderzoekt de mogelijkheden. Nu zijn bijvoorbeeld de stallingen al gebruiksvriendelijk en sociaal-veilig ingericht. Er is muziek en goed licht. Ook kun je er je band op pompen en zijn er oplaadpunten voor de e-bike. Ouders met een peuter kunnen gratis een buggy lenen. Mogelijk komen er ook kluisjes om even wat spullen op te bergen. Andere suggesties of ideeën zijn van harte welkom.

Speciale aandacht is er voor de schoolgaande jeugd. Uit een onderzoek onder Tilburgse basisscholen blijkt dat de helft van de leerlingen dolgraag op de fiets naar school wil, maar dat slechts een kwart het ook doet. Dat heeft onder meer met veiligheid te maken. En ook met fiets-armoede. Hiervoor zijn verschillende acties opgezet. Zoals ‘Tilburg Veilig Naar School’ (waarmee scholen een verkeersveiligheidslabel halen). Om zoveel mogelijk kinderen aan een fiets te helpen zijn er acties met onder meer de ANWB en Quiet.

Steeds meer Tilburgers kiezen nu al voor de fiets. Maar dat kan nog veel beter. In vergelijking met andere Nederlandse steden, is het fietsgebruik in Tilburg nog relatief laag. Door fietsen zo aangenaam mogelijk te maken wil Tilburg nog meer mensen overhalen de auto vaker te laten staan. Natuurlijk omdat het gezond is. Maar het maakt de stad ook leuker. Tilburg wil af van een centrum vol met auto’s. De drukke Cityring wordt omgeturnd in de groene (auto-luwe) Parkring. Het zijn de fietsers (en wandelaars) die in Tilburg vrij baan krijgen. Even voor een kleine boodschap naar de stad? Geheid dat je me de fiets sneller bent. ...

Steeds leuker

Door te fietsen leer je de stad beter kennen. Je komt door leukere straatjes. Je ziet meer, je ontdekt meer, je ervaart meer. Ook zorgt het voor een fijnere stad. Minder auto’s betekent schonere lucht. En ook minder stress op straat. De sfeer in de stad wordt er fijn erdoor. En dat is precies wat Tilburg wil.