Selecteer een pagina

Verrassend fietstaxi-uitje voor 65-plussers

maandag 31 mei 2021 | Nieuws, Tilburg Fietst voor Tilburg

De gemeente Tilburg heeft in samenwerking met Fietstaxi Tours Tilburg een bijzonder (coronaproof) uitje voor 65-plussers mogelijk gemaakt. Het uitje kwam vorig jaar tot stand met de actie ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’. Deelnemers behaalden toen het afstandsdoel van 400.000 km. De ouderen mochten daarom met de fietstaxi een speciaal fietstochtje van een uur maken. Fietstaxi chauffeur Theo Smeele is enthousiast over de uitjes.

“Voorafgaand aan de fietsuitjes hebben we de wensen opgehaald bij de klanten”, vertelt Theo. “Voor de begeleiders die meegaan zijn de ritten een mooi middel om het geheugen van de ouderen te prikkelen. De route is daarom afgestemd op waar de ouderen oorspronkelijk vandaan komen. Ze zijn zonder uitzondering enthousiast als ze eenmaal op pad zijn.”

“Door de straat op deze manier te betreden komen toch wel weer oude herinneringen boven.”

“Vooraf is er vaak nog wel wat scepsis (Pas ik er wel in? Val ik er niet uit?), maar die verdwijnt als ze eenmaal rijden. Dan overheerst het koninklijke gevoel en zeggen ze dat ze willen zwaaien naar de mensen op straat. Dat blijft bijzonder om mee te maken: de interactie van mensen in de fietstaxi en daarbuiten. De rol van de begeleidsters is belangrijk, want sommige passagiers leiden aan dementie. Door dit uitje komen toch wel weer oude herinneringen boven. Van een van de chauffeurs hoorde ik dat zijn passagier precies wist wie in welke panden van het Smidspad had gewoond! Hij vond dit een bijzondere ervaring. Dat het rijden in de fiets-taxi prikkelend werkt voor deze doelgroep, wist ik al. Dat ze het zo enorm naar hun zin zouden hebben niet. En al helemaal niet dat de achterban, de familie, dat ook zou zijn, want dat hoorden we terug van de begeleiders.”

“Vooraf is er vaak nog wel wat scepsis (Pas ik er wel in? Val ik er niet uit?) maar die verdwijnt als ze eenmaal rijden”

De gemeente wil met de actie Tilburg Fietst voor Tilburg iedereen aanmoedigen om, zeker voor ritjes naar de binnenstad en naar winkelcentra, de fiets te pakken. De actie draagt, door de gekoppelde goede doelen, tegelijk bij aan een toename van lokale sociale betrokkenheid en hulp aan degenen die dat hard nodig hebben. De gemeente werkt voor de actie samen met de makers van de smartphone app Ring-Ring.

Meedoen met de campagne heeft meer positieve gevolgen voor de stad en de deelnemers. Het helpt tegen tientallen lichamelijke ongemakken en gebreken als diabetes en hart- en vaatproblemen. En wat te denken van de positieve effecten op het brein? Wie zich inspant stuurt zuurstofrijk bloed naar de hersencellen. Met een betere concentratie, verhoging van creativiteit en beter kunnen leren als mogelijk effect. (Bron: fietsersbond.nl.) Het fietsen zorgt bovendien voor minder CO2 uitstoot en voor minder verkeersopstoppingen in de binnenstad. Het gebruik van de app helpt fietsdata te verzamelen. Deze worden anoniem opgeslagen en gebruikt om de stad fietsvriendelijker te blijven maken.

Fiets je mee met Tilburg Fietst voor Tilburg?
Het nieuwe doel is 100.000 km. Bij het behalen daarvan, ontvangen 20 Tilburgers die zich de aanschaf van een fiets niet kunnen veroorloven, een opgeknapte fiets. Kijk hier voor meer informatie over hoe je mee kunt doen.

Foto’s: Erwin van Gestel

 

SJEES MAGAZINE #3 NU ONLINE!

Met o.a. Olympisch schermer Bas Verwijlen, Op de fiets in Winters Tilburg, slaapexpert Mark Schadenberg en fijne pietspaden door weer en wind.

Abonneer gratis op Sjees Magazine >

Tip de  redactie

Heb jij leuk nieuws over fietsen of andere vormen van duurzame mobiliteit in Tilburg e.o.?

Geef jouw nieuws door aan onze redactie >

Meer nieuws

Over de kop bij de Tilburgse Fietskermis

Over de kop bij de Tilburgse Fietskermis

Ook zo'n zin in de aankomende Tilburgse Kermis? Kom dan alvast op de fiets naar 't Pieter Vreedeplein! Daar is namelijk op zaterdag 9 juli van 11h00 tot 17h00 de 'Tilburgse FietsKermis". Op deze...

Lees meer