Selecteer een pagina

Lezing op Tilburg Fietst Festival: Luchtfietsen, maar dan echt

woensdag 12 september 2018 | Nieuws

In luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad hangt ie…boven een tentoongesteld Fokker toestel. Het is de vliegfiets van Jesse van Kuijk uit Budel. Jesse was in 2009 op 19 jarige leeftijd de eerste Nederlander die het luchtruim koos, op pedaalkracht welteverstaan. In 2010 deed hij er een schepje bovenop en vloog hij een afstand van 80 meter. Jesse geeft zondag 16 september een lezing bij het Tilburg Fietst Festival 2018.

Vliegen op de fiets. Het klinkt als een fantasieverhaal, maar het kan echt. In 1979 al vloog de Gossamer Albatross over het Kanaal en in 1988 werd met het toestel Daedalus een afstand van 110 km tussen Kreta en Santorini overbrugd, de Daedalus mythe werd voor even realiteit. Daarna hebben velen geëxperimenteerd, maar het wereldrecord van Daedalus bleef staan. In Nederland was er tot 2009 nog nooit iemand in geslaagd om op te stijgen op een fiets. Jesse’s poging op 9 augustus op Kempen Airport, bracht hem slechts voor enkele seconden in de lucht, maar het maakte hem de eerste Nederlander die het flikte. Het nieuws werd toch internationaal opgepikt, wat nogmaals onderstreept hoe uniek de prestatie is. Nog meer aandacht kreeg Jesse een jaar later, toen hij er in slaagde een langere afstand van 80 meter af te leggen. “That might not seem to be much, but consider that most of the Human Powered Aircraft pioneers, especially those before 1977, would be very happy to make flights of this distance and without damage”, schrijft Jesse op zijn site. Terecht want Jesse bouwde het toestel met de sierlijke naam Abhilasha, wat ‘wens’ of ‘verlangen’ betekent in het Hindoestaans, met minimale middelen. Het design maakte hij al op 15 jarige leeftijd.

Inmiddels heeft zijn tweede ontwerp gevlogen in de Birdman Rally 2012 in Japan, een wedstrijd voor fietsvliegtuigen. Het team onder leiding van het Nederlandse Consulaat te Japan was het eerste westerse team ooit dat meedeed. In 2015 wilde het Belgische TV-programma ‘Het Lichaam van Coppens’ de presentator laten vliegen op spierkracht, met een zo simpel mogelijk fietsvliegtuig. Jesse ontwierp een verbeterde versie van zijn eerste vliegtuig, en ook deze heeft succesvol gevlogen op Kempen Airport. Deze 3 fietsvliegtuigen zijn te zien op www.projectvliegfiets.nl. In Engeland is inmiddels een jaarlijkse competitie voor fietsvliegtuigen opgezet, de Icarus Cup. Hierbij vliegen teams gedurende een week meerdere vluchten, waarbij punten gegeven worden voor afstand, vluchtduur, en bochten. Het is zelfs mogelijk een figuur-acht te vliegen! “Mijn nieuwe vliegtuigontwerp maakt een grote kans deze competitie te winnen. Verder wil ik vele malen gaan vliegen: eerst in Nederland, maar als het kan ook op mooie plekken wereldwijd! Voor dit vierde fietsvliegtuigproject ben ik daarom op zoek naar partners die deze ontwikkeling financieel willen ondersteunen, en daarbij delen in de publiciteit.”, vertelt Jesse enthousiast. Het plan is te vinden op: www.jessevankuijk.com

De mens is eigenlijk veel te zwaar om op eigen kracht te vliegen. Met een enorm groot en lichtgewicht vliegtuig kan het tóch. Op de grens van de natuurkunde, en met fietspedalen en een efficiënte propeller: het fietsvliegtuig.

Fotocredits: Gebruikte afbeelding van de Gossamer Albatross is van NASA

SJEES MAGAZINE #3 NU ONLINE!

Met o.a. Olympisch schermer Bas Verwijlen, Op de fiets in Winters Tilburg, slaapexpert Mark Schadenberg en fijne pietspaden door weer en wind.

Abonneer gratis op Sjees Magazine >

Tip de  redactie

Heb jij leuk nieuws over fietsen of andere vormen van duurzame mobiliteit in Tilburg e.o.?

Geef jouw nieuws door aan onze redactie >

Meer nieuws

Over de kop bij de Tilburgse Fietskermis

Over de kop bij de Tilburgse Fietskermis

Ook zo'n zin in de aankomende Tilburgse Kermis? Kom dan alvast op de fiets naar 't Pieter Vreedeplein! Daar is namelijk op zaterdag 9 juli van 11h00 tot 17h00 de 'Tilburgse FietsKermis". Op deze...

Lees meer