Selecteer een pagina

Fiets door de binnenstad….langs de Maawmuur…

dinsdag 27 maart 2018 | Nieuws

In het kader van onze nieuwe actie “Tilburg Fietst naar de Binnenstad”, zetten we om de 3 weken een sfeergebied van de binnenstad in de spotlight. Sfeergebied de Culturele As is nu aan de beurt. Een fraai deel van de binnenstad. dat soms een tikje statig oogt. Het gebied is ook de plek waar de Maawmuur staat, een eigenzinnig Tilburgs kunstwerk met een verborgen boodschap…

Eind 2012 is in het centrum van Tilburg de ‘MAAWMUUR’ gerealiseerd, een initiatief van kunstenares Miranda Poel. Het is een muur van corten-stalen letters die samen de volgende zin vormen: WIE GEEN FOUTEN MAAKT MAAKT MEESTAL NIETS. De letters raken mettertijd begroeid door een plant die de vorm van de letters volgt (de korte vorm-volgende wingerd). De grote, zware, stalen letters met hun harde vaste vorm staan symbool voor de ‘harde klacht’ c.q. kritiek. De vorm-volgende wingerd verbeeldt de groei en ontwikkeling die uit klachten/kritiek voort kan komen. Feit blijft dat niet iedere klacht gegrond is en meer dan eens wordt geuit zonder enig onderzoek of navraag naar drijfveer of motivatie achter hetgeen waarover geklaagd wordt. Naast dat kritiek de basis kan zijn voor ontwikkeling en groei kan zij evengoed de oorzaak zijn van het in de kiem smoren van goede initiatieven. De wingerd die met de seizoenen van kleur verschiet en zijn blad verliest is metafoor voor deze grilligheid en dynamiek. De tekst van de muur wil ‘de maawers’ wijzen op het feit dat er wel erg veel en snel gemaawd wordt en een hart onder de riem steken bij de mensen die zich te snel door kritiek of klachten laat ontmoedigen. Naast dat de muur volop ruimte tot maawen biedt, roept hij op tot meer verdraagzaamheid en spoort hij aan om toch vooral je ding te doen, te zeggen en te vinden. Klagen mag, ten behoeve van de kwaliteitsbewaking, maar fouten maken mag ook, ter wille van de vooruitgang. Geen vooruitgang zonder fouten.

De ‘MAAWMUUR’ in Tilburg heeft zoals zijn eeuwenoude voorganger, de Klaagmuur in Jeruzalem, dus een meervoudige boodschap: symbool van het lijden en de belofte van herstel!
Volgens de (Groningse) kunstenaar Miranda Poel zijn er twee zaken opvallend aan Tilburg: dat er zoveel ‘gemaawd’ wordt enerzijds en dat aan de kaak gestelde zaken veelal een concreet vervolg krijgen in een poging tot een antwoord/oplossing anderzijds. Deze Muur is een duidelijk zichtbaar object waar iedereen zijn mening kwijt kan (in de horizontale dwarsbalken van de middelste letters -E- zijn twee brievenbussen verwerkt: één brievenbus voor ‘klachten over de gemeente’, één voor ‘overige bestemmingen’) maar die tegelijkertijd duidelijk maakt hoe vaak wij menen onze mening te moeten laten horen.

De ‘MAAWMUUR’ is een kunstwerk dat Miranda Poel maakte i.s.m. Ad Roefs i.o.v. KORT. De klachten die in de muur terecht komen worden gescand en vermeld op de site www.maawmuur.nl. De klachtenbussen in de ‘MAAWMUUR’ zijn geen officiële postbussen voor de gemeente maar via de site kan de gemeente kennis nemen van de inhoud.

– Bron: www.maawmuur.nl/info-

Wil je meer weten over de Maawmuur? Klik hier en voor de making of kijk je hier.

Deelnemers aan de actie Tilburg Fietst naar de Binnenstad ontdekken middels een smartphone app de negen sfeergebieden in het stadshart op de fiets. Daarbij maak je kans op mooie prijzenpakketten, beschikbaar gesteld door de gebieden. De winnaar van de hoofdprijs, ontvangt een speciaal samengesteld en geheel verzorgd Tilburg arrangement ter waarde van 500 euro! Meer info over de actie https://www.tilburgfietst.nl/binnenstad/

Gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van www.maawmuur.nl

SJEES MAGAZINE #3 NU ONLINE!

Met o.a. Olympisch schermer Bas Verwijlen, Op de fiets in Winters Tilburg, slaapexpert Mark Schadenberg en fijne pietspaden door weer en wind.

Abonneer gratis op Sjees Magazine >

Tip de  redactie

Heb jij leuk nieuws over fietsen of andere vormen van duurzame mobiliteit in Tilburg e.o.?

Geef jouw nieuws door aan onze redactie >

Meer nieuws

Over de kop bij de Tilburgse Fietskermis

Over de kop bij de Tilburgse Fietskermis

Ook zo'n zin in de aankomende Tilburgse Kermis? Kom dan alvast op de fiets naar 't Pieter Vreedeplein! Daar is namelijk op zaterdag 9 juli van 11h00 tot 17h00 de 'Tilburgse FietsKermis". Op deze...

Lees meer