Mokumono, een nieuw Amsterdams fietsenmerk, heeft op de Eurobike Trade Fair in het Duitse Friedrichshafen een Gold Award gewonnen.

De Eurobike Trade Fair is de grootste fietsvakbeurs ter wereld en is voornamelijk een handelsevenement. Het model Delta van Mokumono won in de categorie urban bikes, en kreeg daar bovenop nog een Gold Award uitgereikt, een speciale prijs voor producten die volgens de jury een nieuwe standaard in de fietsindustrie bepalen.

De jury roemde het ontwerp en de revolutionaire manier waarop het bedrijf fietsen produceert. Het in Noord gevestigde Mokumono is opgezet door de Amsterdamse tweelingbroers Bob en Tom Schiller en komt voort uit het afstudeerproject van een van hen aan de Eindhoven Design Academy.

Bob Schiller wilde inspelen op het sentiment van de verdwenen Nederlandse fietsindustrie. Grote Nederlandse merken worden voornamelijk geproduceerd in Zuidoost-Aziƫ, vanwege de hoge loon- en productiekosten.

Robotisering

Mokumono wil daar verandering in brengen door de fietsindustrie terug naar Europa, en Nederland in het bijzonder te halen. Tom Schiller: “We willen de fietsen produceren op een manier die past bij het huidige Europa.” Dat komt neer op een robotiserering: de fietsen worden volledig automatisch gemaakt met lasers, die aluminium profielen op maat maken.

Overigens betekent de automatische productie niet dat Mokumono budgetfietsen maakt: de prijswinnende fietsen kunnen vanaf 1300 euro besteld worden. Levering vindt plaats in 2018.

Originele artikel