Tilburg Fietst festival 2017

Zondag 17 sept- Koepelhal en Wagenmakerij van 11:00 tot 17:00

De tweede editie van het Tilburg Fietst Festival komt eraan. Dit keer in samenwerking met de Smaakkaravaan! De fiets viert dit jaar haar 200 jarige verjaardag. Dus we maken er iets heel moois van met fietsen uit het verleden en uit de toekomst. En bovenal wordt het een tof fietsfeest. Het evenement is op zondag 17 september van 11:00 tot 17:00 in de Koepelhal en de Wagenmakerij in de Tilburgse Spoorzone, entree is te vinden vlak naast de kruising NS-Plein en Brokxlaan. Kom met de fiets of met het Openbaar Vervoer! Kom je met de auto, parkeren kan dan het best in 1 van de overdekte parkeergarages in de stad, op ca 5 minuten loopafstand.

Re-Ride

“For my graduation I wanted to build a functional product out of waste material. In the end I decided to combine my passion for skateboarding, bmx riding and design into one product. A Bike made out of recycled skateboard decks! I used over 30 old skateboard decks to build this bike. This urban commuter feathers a kickshift gear and breaking system, so no cables needed!” FRANK OOSTING

Envancorven

EnvanCorven maakt bijzondere bakfietsen voor bijzondere mensen waarbij, vrijwel, alles mogelijk is. Een grotere laadbak, een langere laadbak, wel of niet elektrisch, veel of weinig versnellingen, een andere kleur of een reclame-uiting op de fiets. Het kan allemaal.

Opgeleid aan de Design Academie in Eindhoven en met een achtergrond als metaalbewerker is René van Corven de drijvende kracht achter dit kleine ambachtelijke bedrijf waar alles in eigen beheer vervaardigd wordt.Uitganspunt is altijd een uitvoerige communicatie met de klant om wensen, mogelijkheden en budget te bespreken. Op basis daarvan wordt een ontwerp en een 3D schets van de te bouwen bakfiets gepresenteerd en bij akkoord van de klant gebouwd. Wat betreft onderdelen en vormgeving sluiten EnvanCorven geen compromissen; op het laatste International Cargo Bike Festival in Nijmegen werden deze fietsen meer dan eens de Rolls Royce onder de bakfietsen genoemd.

DHL parcycle

één van de 35 Parcycles van DHL. DHL Express zet een volgende stap in milieuvriendelijke stadsdistributie door in stedelijke gebieden bestelwagens te vervangen door fietskoeriers. Recent hebben negen bestelwagens plaatsgemaakt voor een moderne bakfiets.

De parcycle, een samentrekking van parcel (pakket) en cycle (fiets), is het beste te omschrijven als een moderne, lichtgewicht bakfiets waarmee pakketten en documenten afgeleverd kunnen worden. De bak wordt afgesloten wanneer de koerier het pakket aflevert.

SOCI.BIKE

De soci.bike is de meest veilige, comfortabele en duurzame elektrisch ondersteunde bakfiets. Met de soci.bike heb je altijd wind mee! Het is een bakfiets met de beste eigenschappen die je je kunt wensen, en hij ziet er ook nog eens fantastisch uit!

Timmermans Fietsen

TIMMERMANS FIETSEN – Timmermans Fietsen bouwt unieke fietsen in opdracht. Met liefde voor de kwaliteit van klassieke fietsen zijn oude / vintage / retro onderdelen de basis voor een Timmermans Fiets.

Over Blue Cargo:

De basis van de fiets is een Brits frame uit de jaren 30. De voordrager is origineel en geconstrueerd met lugs. De fiets is elektrisch ondersteund met een Pendix GmbH middenmotor. Dit systeem is compleet in Europa gemaakt en van zeer hoge kwaliteit. de motor zit aan de linkerkant zodat er aan de aandrijfzijde niets hoeft aangepast te worden. In de trapas zit een krachtsensor. Dit systeem heeft geen display, maar een selectieknop op de accu. Om het stuur helemaal clean te houden is een custom remhendel gemaakt. Deze remhendel bediend twee remklauwen. De hefboom is zo gemaakt dat er extra remkracht is. Verder is de fiets voorzien van Brooks Cambium zadel en grips, Sram automatix 2 versnellingsnaaf en een Gates Carbon Drive.

Over AOI. Cycle

De jonge Taiwanese ontwerper Ken Aoi ontwerpt en bouwt prachtige roestvrijstalen fietsen. De fietsen van AOI.CYCLE zijn handgemaakt.

TIMMERMANS FIETSEN in Nijmegen is dealer van AOI.CYCLE.

de ALinker R-volution

De innovatieve Alinker R-volution helpt mensen mobiel te worden of te blijven. Met een Alinker loopfiets kan iemand langer zelfstandig functioneren zonder het stigma van een rolstoel of rollator. De Alinker is meer dan een traditioneel hulpmiddel voor mensen met een bewegingsbeperking. De Alinker is ontworpen voor iedereen die actief is en/of actief wil blijven. Sommigen gebruiken hem om hun energieke honden in een hoger tempo uit te kunnen laten, anderen kunnen door de Alinker weer in hetzelfde tempo (mee)wandelen met hun familieleden.

MOKUMONO CYCLES

Mokumono, een nieuw Amsterdams fietsenmerk, heeft op de Eurobike Trade Fair in het Duitse Friedrichshafen een Gold Award gewonnen.

De Eurobike Trade Fair is de grootste fietsvakbeurs ter wereld en is voornamelijk een handelsevenement. Het model Delta van Mokumono won in de categorie urban bikes, en kreeg daar bovenop nog een Gold Award uitgereikt, een speciale prijs voor producten die volgens de jury een nieuwe standaard in de fietsindustrie bepalen.

De jury roemde het ontwerp en de revolutionaire manier waarop het bedrijf fietsen produceert. Het in Noord gevestigde Mokumono is opgezet door de Amsterdamse tweelingbroers Bob en Tom Schiller en komt voort uit het afstudeerproject van een van hen aan de Eindhoven Design Academy.

Bob Schiller wilde inspelen op het sentiment van de verdwenen Nederlandse fietsindustrie. Grote Nederlandse merken worden voornamelijk geproduceerd in Zuidoost-Azië, vanwege de hoge loon- en productiekosten.

Robotisering

Mokumono wil daar verandering in brengen door de fietsindustrie terug naar Europa, en Nederland in het bijzonder te halen. Tom Schiller: “We willen de fietsen produceren op een manier die past bij het huidige Europa.” Dat komt neer op een robotiserering: de fietsen worden volledig automatisch gemaakt met lasers, die aluminium profielen op maat maken.

Overigens betekent de automatische productie niet dat Mokumono budgetfietsen maakt: de prijswinnende fietsen kunnen vanaf 1300 euro besteld worden. Levering vindt plaats in 2018.

Originele artikel

DUTCHFIETS

DutchFiets is ontstaan vanuit technisch onderzoek, gedreven door innovatie die de markt op z’n kop zet. De uitdaging was helder: maak een fiets die niet eindigt als afval. Via vele omwegen bleek het antwoord kunststof! Met al haar vormvrijheid een prachtig materiaal om mee te werken en bovendien te recyclen, zonder veel energie te verbruiken. Het concept is bewezen met een rijdend prototype, opgevolgd door een crowdfunding campagne: ruim 100 fietsen, binnen zes dagen, opgeleverd eind 2016. De crowdfunding fietsen bleken de ideale basis voor een sterk verbeterd ontwerp, dat werd goedgekeurd volgens de internationale veiligheidsstandaard door het onafhankelijke EFBe Prüftechnik GmbH.

Tilburg Fiets Festival tegelijkertijd met de Smaakkaravaan

Ja ja, Je ziet het goed. Dit jaar is het dubbel feest. Vier de verjaardag van de fiets met ons mee en sluit het avond bij één van de vele eettentjes. Smakelijk eten! Zet dus 17 september in je agenda. Tot dan 🙂

 

Kinderactiviteiten!

Brabant Bike Battle bezoekt Tilburg

Op 17 september doet het dynamische fietsevenement Brabant Bike Battle de wagenamakerij in Tilburg aan. Bij de wedstrijd voor kinderen tot en met 12 jaar, staat een zogeheten ‘pumptrack’ centraal, een uitdagende 70 meter lange kombochtenbaan voor Mountainbikers en BMX-ers.

De Brabant Bike Battle is een initiatief van Zuidlijn, Ons Brabant Fietst en verschillende partners in de steden Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond en ‘s-Hertogenbosch. Zuidlijn heeft als doel de spoorzones van de B5 steden in de etalage te zetten als een gebied waar veel gebeurt op gebied van creativiteit, urban, food, design en ook sport. Dat doet ze door projecten mee te initiëren en te voorzien van een aanjaag bedrag die plaatsvinden in alle vijf de spoorzones van Breda, Tilburg, Helmond, Den Bosch en Eindhoven. De activiteiten worden georganiseerd door vertegenwoordigers uit deze vijf afzonderlijke steden.

Bikebrothers Theatervoorstelling – 200 jaar fiets

Cycle Fun Productions werkt samen met de Bike Brothers aan: ‘Lang leve de fiets’, een interactieve theatervoorstelling over de fiets. Het stalen ros doet in Nederland, als vervangend paard, al bijna hondervijftig jaar trouw diens als misschien wel hét ultieme vervoermiddel. Het is snel, gezond, duurzaam, handig én superleuk, maar ja ook maar ‘gewoon’ een fiets, maar dat is niet altijd zo geweest!

Bikewize

Ga op het parcour van Bikewize en test je skills.

Bakfietsjuf

Maak je eigen mini-fiets Linda van Os en Marjo Dirks ontwikkelen toegankelijk beeldende projecten voor het onderwijs. Op de bakfiets komen deze ervaren leerkrachten naar jullie toe.